Írjál nekünk e-mailt Hívjál minket telefonon

Fafűtés / Jotul fatüzelés technológia

Jotul fatüzelés technológia


Jotul fatüzelés technológia


A Jotul egyike a világ nagy múltú kályha, beépített kandalló és kandalló gyártóinak. A 160 éves hagyományokból szerzett szakértelem, valamint a mindennapi eszközök esztétikus kivitelezése alapvetően meghatározzák a Jotul filozófiáját.
Időtálló termékeik ötvözik a jelent a múlttal, továbbá építészeti egyediséget visznek a modern környezetbe. Termékeikre jellemző a norvég szakértelem, az egyedi, attraktív funkcionális formatervezés, mely távol áll a rövid-életű trendektől. Noha a szép kivitelezés szembetűnő, a jó formatervezésnél azonban fontosabb a funkció, ez kell, hogy legyen az elsődleges és csak ezután következhet a dizájn.

A Jotul öntöttvas kályhái, kandalló betétei és kandallói kézi-készítésűek, melyekhez a legjobb alapanyagokat használják fel. Tulajdonképpen ez a kivételes tartósság a fő oka, amiért a Jotul a leghosszabb garanciát kínálja a piacon. Az öntöttvas, mint anyag használata az idővel szembeni ellenállóságra alapszik. A részelemek kivételesen tartósak és bár kicserélésük könnyű, nem deformálódnak el még hosszú évekig tartó használat után sem.

A skandináv klímával való küzdelemben megszerzett tapasztalat alapján a termékek a fűtés mellett még számos előnyt kínálnak, mint például a tűz ropogásának hangja, a tűz tökéletes látványa, az optimalizált égés a hatékony és tartós használat biztosításáért, illetve az időtálló formatervezés.

Jotul a legnagyobb választékot kínálja öntöttvas kályhákból és kandallókból, melyek Norvégiában készülnek 1853 óta.

A Jotul termékek koncepcióját a Jotul logo zord északi éghajlat alakította ki, ahol a hosszú, -40 °C-os hideg telek a megszokottak. A Jotul által kifejlesztett korszerű fa elégetési technológia biztosítja a maximális hatékonyságot minimális fa felhasználás mellett. Teljesen megrakott tűztér, fojtott légáramlás esetén -kályha típustól függően- az égetési idő elérheti a 8 órát, ezért a Jotul szlogenje:

„Gyújtson tüzet este, majd adjon hozzá fát reggel.”

A Jotul termékek ideálisan használhatóak meleg levegő keringetési rendszerekhez. A legtöbb modell úgynevezett CB (Clean Burn) kivitelben is készül, azaz tisztább, két lépcsős égetési eljárással.

A Jotul CB rendszerű kályhái és kandalló betétei biztosítják a friss levegő beszívását a tűztér alsó vagy hátsó nyílásán keresztül. Ez a levegő felmelegszik az öntöttvas csövekben és a tűztér oldalán, majd irányított fúvókákon át beáramlik a tűztérbe. Itt a levegő összekeveredik az égetés során felszálló gázokkal, egy gázelegy képződik, és a másodlagos égetés beindul. Mialatt ez a folyamat lejátszódik (600 °C-os hőmérsékletet felett indul), a füstgázok és a szilárd részek elégnek.

A másodlagos égetésnek köszönhetően lehetővé válik akár 40%-os tüzelőanyag megtakarítás is ugyan akkora teljesítmény leadás mellett. A fában rejlő energia kihasználásával csökken a fűtési költség is.

A CB rendszer megfelel a legszigorúbb skandináv és észak-amerikai környezetvédelmi normáknak. A CB rendszerű tűztérből a füsttel távozó szilárd részek súlya kb. 5 gramm 1 kg tűzifa esetén - összehasonlításképpen standard kályha esetében ez az érték 50-80g/1 kg.

A CB rendszerű tűztér korszerű technikai koncepciója tökéletesen egyenletes égetést eredményez akkor is, amikor az égéshez szükséges légáramlás feltételei nem ideálisak. A CB rendszerű kályhák gyorsabban elérik a névleges teljesítményt, így könnyebbé válik a szabályozása.

A fa elégetésének hatékonysága a Jotul kandallóbetétek és kályhák esetében nagyobb, mint 80%. A szerkezeti kialakítás megakadályozza az ellenőrizetlen légáramlást, ezáltal lehetővé téve a lassabb égést a tűztérben, melynek köszönhetően a hőenergia leadás hatékonyabbá válik.

A Jotul kályhák és kandallók egyik fő tulajdonsága a karakteres, időtálló skandináv design mind a klasszikus, mind a kortárs modelleknél. A formázott öntöttvas, feketére festett vagy színesre zománcozott felülettel készülhetnek. Minden modell üvegajtóval rendelkezik, mely a tűz csodálatos látványát nyújtja.
Némely modell nyitott ajtóval is használható, mint egy nyílt kandalló.

Jotul vízteres kandalló megoldás - fűtse az egész házat fával

A Jotul termékek között három méretben is létezik vízteres kandallóbetét megoldás: a I 80 W, I 18 W, I 570 W.

A kandalló-víztér hőcseréje rendhagyó módon nem a tűztérben történik, hanem a felső kitorkoló kürtőben, így mind a látványt, mind a teljesítményt változatlan minőségben élvezhető. Az az  újdonság a megoldásban, hogy a rendszer  füstgázok hőmérsékletét is hasznosítja, ugyanakkor a nyílt rendszernek köszönhetően bármilyen fűtésre ráköthető legyen az hagyományos központi fűtés, padlófűtés, napkollektoros, hőszivattyús rendszer vagy akár használati meleg vizet is biztosíthat.

A vízteres kandallók jó hatékonyságának előfeltétele a rendszeres tisztítás, mivel a korom és más szennyeződések szigetelésként működnek, ami miatt romolhat a hő leadás. A Jotul kandallókban mindez rendkívül egyszerűen, néhány mozdulattal elvégezhető a kiegészítőként adott kefével.

Szerkezet és kiegészítők hőcserélőhöz

Az egység gravitációs vagy szivattyús központi fűtéshez kapcsolható, mely megfelel PN-91/-02413 előírásnak (fűtés és fűtés tervezés- nyílt rendszerű központi fűtés bekötés). A maximális üzemi nyomás központi fűtés bekötés esetén nem érheti el a 0,1 MPa és közvetítő közeg hőmérséklete nem érheti el a 95 °C fokot.

A hőcserélő acéllemezből készül a PN-EN 13229 szabványnak megfelelően, a kandalló füstgáz cilindernek megfelelő formában.  A hőcserélőnek két csatlakozási pontja van, 1 colos belső menettel ellátva. A kiegészítő tisztító drótkefe használható a csőjáratok karbantartására. Adott típusú hőcserélő csak a megfelelő típusú kandallóbetétre illeszthető.

Energiatakarékos megoldások Norvégiából

A Jotul márka immáron közel 163 éve veszi fel a harcot a hideg ellen. A Jotulfafűtésű rendszereit az időtállóság jellemzi, melyek ötvözik a jelent a régmúlttal, és egyediséget visznek a modern otthonokba. A Jotul márka alapelve, hogy a funkció előrébb van, mint a forma, mégis briliáns kivitelezésekkel találkozhatunk gyártmányaik között.

Öntöttvas szerkezetének köszönhetően a Jotulfafűtésű rendszer ellenáll az idő múlásával járó károsodásnak. A részelemek tartósak, és könnyen cserélhetőek. Kitűnő fűtési képességeiknek és költséghatékony megoldásuknak köszönhetően kitűnő választások lehetnek akár nagyobb családi házak esetében is. Környezetbarát és hangulatos kialakításukat emeli, hogy a tűz jól látható, ropogása pedig kiválóan hallható.

A Jotulfafűtés hosszú távú fűtési időt biztosít a legnagyobb terekben is. Garanciáját mi sem bizonyítja jobban, hogy a fagyos Norvégiából származik, ahol már hosszú évtizedek óta bizonyítja rátermettségét. Válassza Ön is a legkiválóbb megoldást, fűtsön Jotulfafűtésű rendszerrel!

Garancia


Jotul 10 év garanciát biztosít a kályha külső öntvény szerkezetre. 2 év garanciát az üvegajtóra, tűztér elemekre és a mozgó alkatrészekre.


Miért pont a Jotul?

Jotul fafűtés

A fatüzelésű fűtésrendszerek egyre elterjedtebbek hazánkban, ami nem véletlen, hiszen kifejezetten költséghatékony megoldást jelentenek a téli hónapokban, továbbá ezt a megoldást választva csökkenthetjük a közművektől való függésünket. Viszont a fatüzelésű rendszerek hatékonyságát is lehetséges növelni, melyhez a Jotul kandallóknál keresve sem találhatnánk jobbat!

A Jotul fafűtés rendszerek a fa által leadott hő döntő részét képesek hasznosítani, és mindehhez semmi másra nincs szükség csak időszakos takarításra, amit más, hasonló szerkezetek is ugyanúgy igényelnek. Fejlett hőcserélő rendszerüknek köszönhetően a Jotul kandallók bármilyen jellegű fűtést ki tudnak váltani, így ráköthetően padfűtésre, központi fűtésrendszerekre, de meleg víz biztosítására is alkalmasak.

Válassza a Skandináv minőséget a Jotul kandallók képében, és otthona fűtése sosem látott hatékonyágnak örvend majd! A Jotul fafűtéssel minden köbméter fára úgy tekinthet, mint tiszta energiára, ami csak arra vár, hogy kellemes meleget csempésszen otthonába!

Jotul kandalló 01Jotul kályha 02Jotul kandalló 03Jotul kandallóbetét 04Jotul kályha 05