Írjál nekünk e-mailt Hívjál minket telefonon

Napelem, Fűtőpanel / Napelem

Napelem

A megújuló energia és azon belül is a villamosáramot fotovoltaikus úton megtermelő napelem ma az egyik legjobb lakossági befektetésnek tekinthető. Az emberiség ökológiai lábnyomára gyakorolt pozitív hatása mellett az is figyelemre méltó, hogy a befektetésünk a magyar viszonylatok között 10-12 év alatt megtérül és onnantól kezdve a napelemes rendszer még legalább 15-20 éven keresztül nyereséget termel. A napelemekkel végleg meg lehet szabadulni a sárga csekktől és az áramszolgáltató árpolitikájától való függőségünktől!


Magyarországon a klimatikus viszonyok miatt a napenergia hatékony felhasználásához szükség van az áramszolgáltatóval való együttműködésre. A napelemes rendszerünk napközben, főleg a napsütésben gazdag nyári hónapokban termeli az áramot, de ezt mi este illetve télen is - amikor a Nap már nem süt - fel akarjuk használni. Jogszabály garantálja számunkra azt, hogy a háztartásunk által megtermelt, de fel nem használt többletenergiát a villamos közmű hálózatba visszatáplálhatjuk, így az számunkra mintegy átmeneti tárolóként funkcionál. Ehhez a napelemes rendszerünket össze kell kötni a közműhálózattal. Ezt a hálózati csatlakozást az áramszolgáltató végzi, egy úgynevezett oda-vissza mérő villanyóra felszerelésével. Az áramszolgáltató a mérőóracserét követően már nem csupán az általunk a hálózatból kivett, hanem az általunk megtermelt és oda visszatáplált villamosenergia mennyiségét is méri. A hálózatból kivett és oda visszatáplált energia mérlegét az áramszolgáltató évente egyszer, az úgynevezett szaldóelszámolás keretében elkészíti és a különbséget vagy mi fizetjük neki vagy ő fizeti nekünk. Elsőre jól hangozhat ugyan, hogy az áramszolgáltató fizet nekünk, de az itt alkalmazott átvételi tarifák miatt gyakorlatilag nem érdemes ezzel a lehetőséggel számolni. Egy napelemes rendszer akkor van megfelelően méretezve, ha ez az éves szaldóelszámolás nulla közeli mérleget mutat, azaz a háztartásunk energiaigényét a napelemes rendszerünk pont kielégíti.


A napelemes rendszer méretezése, megtervezése és kivitelezése mindenképpen szakértelmet igényel. Tervezéskor a szakember figyelembe veszi a tető dőlésszögét, tájolását, héjalását (a tetőt fedő cserép, zsindely, pala vagy fémlemez típusát), az árnyékhatásokat és az otthonunk jelenlegi tápellátását. Csak olyan tervet illetve ajánlatot tekintsünk értékelhetőnek, aminél ezek a tényezők mind figyelembe lettek véve. A villanyszerelési anyagok, napelem típusok, inverterek és tartószerkezetek variációinak száma ugyanis meglehetősen nagy, ezért érdemes szakemberrel konzultálni, sőt indokolt esetben számukra a helyszíni felmérést is lehetővé tenni.


A napelemek a megfelelő működésükhöz bizonyos környezeti adottságokat igényelnek, amik közül a tájolás és az árnyékhatás a két legmeghatározóbb. Napelemet alapvetően DK-i és DNY-i tájolás közé eső tetőfelületekre érdemes telepíteni, különben a hozamuk jelentősen lecsökken. Még ennél is fontosabb, hogy hagyományos napelemet oda érdemes telepíteni, ahol a rendszert nem éri tartós árnyék. Hagyományos napelemek esetén az árnyék nem csupán egy termelékenységet lerontó tényező, hanem egy olyan állandó hatás mint egy fa vagy kémény árnyéka, még a napelempanelek élettartamát is lecsökkenthetik!


Jó hír azonban a kevésbé ideális adottságokkal rendelkező tetők tulajdonosai számára, hogy a piacon már évek óta elérhetők az okos, úgynevezett "smart" napelemes rendszerek. Egy okos rendszeren belül olyan módon történik a panelek termelésének szabályozása, hogy a rendszer minden esetben a lehető legmagasabb hozamot produkálja. Egy ilyen rendszernek ugyan valamivel magasabb a bekerülési költsége, mint egy hagyományos napelemes rendszeré, de könnyen belátható, hogy a magasabb hozam miatt, illetve amiatt, hogy bizonyos helyek adottságai kizárólag smart rendszer használatát engedik meg, ez a plusz beruházás biztosan megtérül.


A fotovoltaikus technológia csúcsát képviseli jelenleg a 2016-os év újdonsága, a panelen belül optimalizált Maxim napelem. A panelen belüli optimalizálásnak köszönhetően a napelemek még árnyék esetén is képesek valamennyi áramot termelni! Ez a tulajdonságuk kiküszöböli a hagyományos napelemeket erősen rongáló cella felmelegedést, az ún. hot-spot hatást is. A smart rendszerekkel ellentétben itt a vezérlés nem rendszerszinten, hanem az egyes napelem panelek szintjén történik, minden körülmények között kihozva azokból a maximumot. Joggal mondhatjuk tehát, hogy a Maxim optimalizált napelemmég az "okosnál is okosabb".


Cégünk mind hagyományos, mind okos, mind pedig Maxim optimalizált napelemes rendszerekkel áll vásárlóink rendelkezésére!


Thermorossi szolár technológia


Az olasz Thermorossi az egyik legfejlettebb fűtőberendezéseket gyártó vállalat Európában. Nem csak különböző típusú és teljesítményű fa, pellet és kombinált üzemeltetésű kazánokat, kandallókat gyárt, hanem a napenergia felhasználásával lehetőséget biztosít a legmodernebb technológia alkalmazásával családi házak fűtés, meleg-víz és villamosáram igényeinek kiszolgálására, mindezt a legszigorúbb környezetvédelmi előírások teljesítése mellett.

A Thermorossi termékeket használók a legmodernebb technológiát a kiváló olasz dizájnt és a maximális kényelmet élvezik.

A Thermorossi  Thermosole® napkollektorra napkollektor napelem technológia ház szabadalommal védett termék, amely kiemelkedő teljesítményét a teljes üvegfelület prizmaszerű kialakításának köszönheti, amely így tudja hasznosítani az alacsony beesési szöggel érkező napsugarakat. A különleges abszorberrel ellátott felület a visszavert sugárzást minimalizálja, a négy milliméter vastagságú üvegezése teljes biztonságot ad a légköri tényezőkkel szemben.

A napkollektor összekapcsolódik a Thermorossi szabadalmaztatott Thermocell®  osztott puffertartályával amellyel mximális energiamegtakarítást érhet el. A Thermocell® egyszerűen csatlakoztatható a már meglévő pellet- vagy fatüzelésű kazánhoz, gáz- vagy olajkazánhoz, kandallóhoz, vízteres-tűzhelyhez. A Thermocell® természetesen könnyen csatlakoztatható a hagyományos radiátoros fűtőrendszerekhez és képes egyidejűleg kiszolgálni az alacsony vízhőmérsékletű padlófűtéses rendszereket is.

A Thermocell® Sanfast rendszerrel ellátott, amely a hatékonyságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy 3 KW teljesítmény mellet 30 perc alatt feltölti az 500 literes puffertartályt.

Ugyancsak a rendszer hatékony működésének fontos eleme a Thermopuffer egy osztott tágulási tartály maximum. 400/500 liter űrtartalommal. Ideális felhasználása Thermocell® - lel összeépítve.

A Thermocellel® összeépített Thermopuffer azoknál a faelgázosító és biomassza üzemű generátorok használatánál ideális,ahol a teljesítmény 500 liternél nagyobb gyűjtőtartályt igényel.